FAQ - Často kladené dotazy

Základní oblasti otázek a odpovědí:

Obecné informace

Chci vědět podrobné informace o způsobu objednání zboží, o možnostech dopravy, platby, přečíst si obchodní podmínky, reklamační řád, detaily o ochraně osobních údajů - najdu odpovědi zde?

Pro kompletní podrobné informace o výše uvedených tématech se podívejte do sekce "Jak nakupovat", kde naleznete všechny důležité informace. Sekce FAQ slouží pro stručné vysvětlení těch nejčastějších otázek.

Nenašel jsem zde odpověď, kterou jsem hledal. Na koho se můžu obrátit?

Můžete nám napsat e-mail na adresu info@cokolada.cz, nebo zavolat na číslo 777 910 751.

Nákup

Musím se před nákupem zaregistrovat?

Nemusíte. Registrace je čistě dobrovolná, nakoupit můžete i bez ní zadáním nutných kontaktních údajů. Registrace Vám ale přinese výhody - ušetříte čas při vyplňování objednávek a díky věrnostnímu programu budou Vaše nákupy levnější!

Je možné se někde na Vámi nabízené čokolády někde osobně podívat?

Ano, je to možné. Na Praze 6, Thákurova 3 je nejen odběrné místo, ale máme zde pro Vás vystavený celý náš sortiment. Navíc Vám můžeme osobně poradit s výběrem té správné čokolády.

Je možné se stavit u Vás v Thákurově bez předchozí objednávky?

Ano je to možná. K návštěvě naší prodejny v Thákurově není nutná předchozí objednávka a přijít můžete zcela bez ohlášení. Prodejna je umístěna ve 2. patře kancelářské budovy.

Účtujete nějakou přirážku za prodej na místě?

Ne. Pokud přijdete bez objednávky. můžete samozřejmě nakoupit za stejné ceny, jako jsou v e-shopu http://www.cokolada.cz.

Jak se můžu zaregistrovat?

Registrovat se můžete dvěma způsoby: Buď předem kliknutím na položku "registrujte se" v pravé horní části všech stránek, nebo v posledním kroku objednávky, kdy budete vyzváni k zadání kontaktních údajů. Oba způsoby jsou rychlé a jednoduché.

Musím objednávat zboží pouze přes košík?

Nemusíte. Svou objednávku můžete teoreticky poslat na e-mail, nebo nám zavolat. Ovšem pro lepší kontrolu všech údajů a úsporu času doporučujeme využít internetový systém objednávek.

Za jak dlouho budu mít zboží doma?

Celková doba od přijetí objednávky po doručení závisí na dostupnosti zboží (naprostou většinu zboží však máme skladem!), na vybraném způsobu balení a způsobu dopravy. V ideálním případě Vám kurýr Messenger doručí Vaše zboží do 4 hodin od přijetí objednávky. Termín dodání naleznete v detailu každého produktu.

Mám chuť na konkrétní čokoládu, kterou jsem ale ve Vaší nabídce nenašel. Můžete mi pomoci?

Určitě se nám ozvěte, existuje šance, že čokoládu objednáme přímo a jen pro Vás .

Co jsou to kakaové boby?

Kromě toho, že jde o hlavní surovinu pro výrobu čokolády, v našem obchodě virtuální kakaové boby získáte za Vaše nákupy v rámci věrnostního programu.

Doprava a platba

Jaké jsou možnosti doručení objednaného zboží?

V současné době nabízíme tyto možnosti doručení: Expresní služba DPD (varianta Classic nebo Express 12:00), Obchodní balík České pošty, Expresní kurýrní služba Messenger Cityexpress a osobní odběr.

Mohu se nějak vyhnout platbě poštovného?

Ano, můžete. Stačí si objednat zboží v ceně nad 2000 Kč včetně DPH a získáte poštovné zdarma, bez ohledu na vybraný způsob dopravy!

Jaké jsou možné způsoby platby?

V současné době můžete objednané zboží zaplatit těmito způsoby: Převodem na účet, platební kartou online, dobírkou při převzetí zboží nebo v hotovosti na naší prodejně.

Nabízíte dopravu vaší čokolády na Slovensko?

Ano, nabízíme. Na Slovensko jsou v současnosti dva možné způsoby dodání:

01) Odběrné místo:
Uloženka.cz, Bratislava, Chorvátska 1

Cena dopravy na odběrné místo: 38 Kč

02) Pošta

Ve spolupráci se službou Uloženka.cz nabízíme i dopravu na celé území Slovenska v rámci služeb Slovenské pošty. Všechny zásilky nad 100 g jsou posílány balíkem I. třídy.  Počítejte s dobou doručení 3-4 dny po dokončení objednávky. Podrobnější informace o přepravních podmínkách Slovenské pošty naleznete zde.

Cena dopravy Slovenskou poštou je 138 Kč
 

Jak řešíte zasílání čokolády v horkých letních dnech?

Jsou dvě možnosti. První je, že Vaši zásilku se budeme snažit pomocí polystyrénové výplně co nejlépe izolovat od okolní teploty. Druhou možností je, že čekáme na zlepšení teploty a zásilku zasíláme ve chvíli kdy je již venku přijatelná teplota. Z několika tisíc vyřízených objednávek jsme neměli zatím žádnou reklamaci, která by se týkala špatného stavu čokolády po doručení.

Je nakupování kartou bezpečné?

Ano. Při akceptaci platebních karet využíváme 3D-Secure řešení – nejmodernější aplikace kartových Asociací MasterCard a Visa umožňující bezpečné platby kartou na internetu. Své údaje ze své platební karty zadáváte přímo bance, nikdo z našich zaměstnanců nemá k těmto údajům přístup. Přenos dat se uskutečňuje prostřednictvím zabezpečeného protokolu HTTPS, který tyto informace šifruje.

Záruka a reklamace

Jaká je záruční doba na zboží?

Většinu sortimentu tvoří čokoládové výrobky, které mají na obalu uvedenou expiraci (dobu minimální trvanlivosti). Pro ně platí, že záruční doba končí uplynutím této lhůty. Na spotřební zboží je zákonná záruční doba 24 měsíců.

Jak dlouho trvá vyřízení reklamace?

Podle zákona musí být reklamace vyřízena do 30 dnů od uplatnění reklamace. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom tuto lhůtu co nejvíce zkrátili.

Bezpečnost a osobní údaje

Jaké osobní údaje shromažďujete?

Osobními údaji, které jsou shromažďovány na těchto stránkách, jsou fakturační informace, dodací adresa, kontaktní osoba, telefonní spojení, emailová adresa a obchodní transakce. Všechny tyto údaje slouží pouze k účelům souvisejícím s poskytováním služeb Vaší osobě (zpracování objednávek, poskytování informací, odpovědi na dotazy a podobně).

Nemohou být mnou poskytnuté údaje zneužity?

Společnost Čokoláda.cz s.r.o. se zavázala chránit vaše osobní údaje a postupuje v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů. Osobní údaje budou plně zabezpečeny proti zneužití. Data budou uchovávána a nebudou sdílena s aplikacemi třetích osob.

Zasílání novinek na e-mail

K čemu slouží zasílání novinek na e-mail (newsletter)?

Přihlášením se k odběru novinek na e-mail získáte Vaši (ne)pravidelnou dávku informací a novinek z našeho obchodu a ze světa čokolády. Dozvíte se o nových čokoládách v nabídce, slevových akcích, zajímavostech a podobně.

Abych mohl odebírat e-mailové novinky, musím být registrovaný?

Nemusíte. Newsletter mohou odebírat jak registrovaní, tak neregistrovaní návštěvníci našeho obchodu.

Jak se můžu odhlásit z odběru e-mailových novinek?

Odběr novinek můžete kdykoli odhlásit na stránkách www.cokolada.cz kliknutím na text "zrušit zasílání" v pravém sloupci.

Sortiment

Máte v sortimentu nějaké čokolády bez lepku pro celiatiky?

Dobrý den, většina čokoládoven uvádí, že jejich čokolády mohou obsahovat stopové množství lepku (například Rococo, Beschle, Valrhona, Seed & Bean). Z těch, u kterých lepek ve složení vůbec nenajdete, můžeme doporučit následující: Original Beans, Amedei, Bonnat, Francois Pralus nebo Willie's. Souhrn všech bezlepkových čokolád najdete na stránce Čokoláda bez lepku.

Sháním čokolády, které obsahují co nejméně cukru, ale nechutná mi hořká čokoláda, doporučíte mi nějakou?

Výrobci bohužel v drtivé většině neuvádí množství cukru v čokoládě (ze zákona musí uvádět pouze množství kakaové sušiny). Nicméně můžeme Vám doporučit některé vysokoprocentní mléčné čokolády, které obecně obsahují méně cukru. Z naší zkušenosti jsou pocitově méně sladké (a chuťově vynikající) následující čokolády:

Čokoláda Bonnat Surabaya 65%
Čokoláda Bonnat Java 65%
Čokoláda Bonnat Asfarth 65%
Čokoláda Original Beans mléčná se solí Esmeraldas Milk 42%
Čokoláda Michel Cluizel Mangaro Lait 50%
Čokoláda Michel Cluizel Maralumi Lait 47%

Ve vašem sortimentu je čokoláda s čajem Earl Grey. Je čaj v této čokoládě černý nebo zelený?

Earl grey v této čokoládě je černý. Zelená barva obalu by měla asociovat doplněný bergamotový olej, který je v čokoládě taktéž přítomen.

Jsou chutě v plantážních čokoládách vytvořeny uměle nebo je to jako s vínem a kakaové boby z každé země mají svoji jedinečnou chuť?

Chuť tzv. plantažních čokolád je opravdu tvořena původem kakaových bobů a není vytvořena uměle. Každá plantáž a každá země má svůj jedinečný charakter a podle toho se chuť liší. Mezi velmi dobré země/oblasti patří: Madagaskar, Venezuela, Ekvádor, Indonésie, ostrov Sv. Tomáše, Dominikánská republika nebo třeba ostrov Vanuatu. Pokud Vám tyto plantážní čokolády zachutnaly, pak můžeme doporučit následující tabulky:

Švýcarská hořká čokoláda Beschle 64% z kakaových bobů z Madagaskaru
Švýcarská hořká čokoláda Beschle 88% z kakaových bobů z Venezuely
Plantážní čokolády Michel Cluizel

Jaká je správná teplota pro skladování čokolády v domácnosti?

Za optimální teplotu skladování se považuje teplota kolem 15-18 stupňu Celsia, každý výrobce uvádí trochu jiné hodnoty. Kvalitní čokolády bez přidaného tuku mohou být bez problémů uchovávány v pokojové teplotě kolem 25 stupňů. Největším nepřítelem čokolád je přímé slunce, toho bychom se měli za každou cenu vyvarovat. Obecně platí, že čím má čokoláda více procent kakaa, tím vydrží vyšší teploty, nejhůře jsou na tom pralinky a čokolády s náplněmi. Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, teplotní šoky mohou způsobit vznik šedivého povlaku na čokoládě a příliš vychlazená čokoláda navíc nenabídne tak výraznou chuť a vůni, jako čokoláda pokojové teploty.

Odkud je kakao v čokoládě Michel Cluizel Grand Lait 45%?

Pokud nejde o plantážní čokoládu od Michela Cluizela, tak jde o směs z bobů z 9ti různých zemí. A to je i případ zmiňované čokolády Michel Cluizel Grand Lait 45%.

Co znamená slovo Lassi v názvu bílé čokolády Beschle Lassi?

Lassi je osvěžující jogurtový nápoj, který patří k Indii tak, jako k Itálii víno a k Čechám chlazené pivo.

Máte ve Vaší nabídce čokoládu značky Barry Cellebaut?

Nikoliv, tuto značku čokolády a kakaových produktů nemáme.

Máte ve Vaší nabídce čokoládu značky Trade Joe's?

Trader Joe's je privátní značkou (asi jako Billa má značku Clever) stejnojmenné americké obchodní sítě maloprodejen s potravinami. V České republice se tato značka neprodává a i v Evropě bude velký problém ji sehnat. Ani my tuto čokoládu nemáme v nabídce.

Máte ve vaší nabídce čokoládu s velkým množstvím pistácií?

Čokoládu s velkým množstvím pistácií usilovně sháníme. Nedávno jsme měli na ochutnání jednu od výrobce Artisan du Chocolat a byla vynikající. Problémem je, že to byla jediná opravdu dobrá čokoláda z celého sortimentu daného výrobce a to se nám nevyplatí dovážet. V současné době hledáme mezi výrobci někoho dalšího.

Máte v nabídce čokoládu, která má méně než  28% kakaové sušiny?

Žádnou takovou čokoládu v nabídce nemáme. Většina mléčných čokolád se pohybuje mezi 37-65% kakaové sušiny. Ty nejméně kvalitní (čokoládové speciality jako Chocophone a podobně) mají 32% kakaa. Pokud hledáte menší množství kakaa, možná by pro Vás může být řešením bílá čokoláda, která kakaovou sušinu neobsahuje vůbec, pouze kakaové máslo.

Máte v nabídce čokolády s vysokým procentem kakaa?

Ano máme. Níže jsou některé z nich, které Vám můžeme doporučit:

Čokoláda Rococo 100%
Čokoláda Amedei 9 75%
Čokoláda Original Beans porcelana 75%
Čokoláda Willies Venezuelan Gold Rio Cariba 72%

Mají Vámi nabízené čokolády nějaké certifikáty a ocenění?

Ano. Většina čokolád jsou BIO čokolády, asi polovina tabulek jsou fair trade čokolády a většina čokolád značky Seed & Bean jsou určeny pro vegany. Vybrané čokolády jsou také bez lepku nebo pro diabetiky máme čokolády bez cukru. Pokud jde o ocenění, tak asi 40 tabulek má oceněné z mezinárodní soutěže Academy of Chocolate, některé další pak z britské soutěže Great taste Awards (např. čokoláda Orignal Beans hořká Beni Wild Harvest 66%, čokoláda Seed & Bean bílá s citrónem a mákem, čokoláda Seed & Bean hořká s levandulí 72%, čokoláda Seed & Bean hořká s mátou 72%, čokoláda Seed & Bean hořká s chilli a limetkou 72%. I v nové soutěži International Chocolate Awards máme zástupce, oceněna byla čokoláda Original beans Beni Wild Harvest 66%.

 

Můžete mi poradit nějakou dobrou, kvalitní hořkou čokoládu?

Ano můžeme. Zde je seznam tipů plantážních tabulkových čokolád:

Beschle hořká Criollo Maracaibo 88%
Beschle hořká Trinitario Madagascar 64 %
Original Beans hořká Cru Virunga 70%
Francois Pralus Madagascar Criollo Bio 75%
Stella hořká 80% Bio
Amedei hořká Chuao 70%
Amedei "9" hořká 75%
Willie's Venezuelan Gold, Rio Caribe hořká 72%

Pokud uvažujet o dárku, tak zde jsou tipy na vybrané dárkové hořké čokolády:

Předplatné hořké čokolády na 12 měsíců (3 tabulky každý měsíc)
Předplatné hořké čokolády na 12 měsíců (1 tabulka každý měsíc)
Předplatné hořké čokolády na 6 měsíců
(3 tabulky každý měsíc)
Dárkové balení Amedei Exclusive
Degustační sada "Cesta kolem světa" od Francois Pralus
 

Jaké máte nejlevnější belgické pralinky?

Nejlevnější belgické pralinky, které nabízíme jsou pralinky Duc d´O směs belgických pralinek 125 g za cenu 129 Kč.

 

V jakých zemích se vyrábí nejlepší čokoláda?

Pokud bychom to posuzovali podle toho, z jakých zemích jsou značky, které vyhrávájí mezinárodní soutěže (Academy of Chocolat, Le Salon du Chocolat, International Chocolate Awards) o nejlepší čokolády, pak by to bylo následovně:

Francie (značky Michel Cluizel, Valrhona, Francois Pralus, Bonnat)
Itálie (značka Amedei)
Velká Británie (značky Rococo, Seed & Beans)
Švýcarsko (značky Beschle, Idilio)

Výše uvedený seznam samozřejmě není kompletní, ale pro rychlou orientaci je postačující.

Belgie je trochu specifická, protože tamní zaměření je na pralinky a nikoliv na kvalitní tabulkovou čokoládu. Dále by do seznamu určitě patřily i USA, ale tam jsme ještě neměli možnost ochutnat dostatečný počet vzorků, abychom to mohli hodnotit.
 

c

Máte-li dotazy, kontaktujte nás

Možnosti plateb: VISA Electron VISA MasterCard Maestro

Verified by VISA MasterCard SecureCode


© 2017, všechna práva vyhrazena cokolada.cz   |   Facebook  |  mapa stránek