Jak poznat kvalitní čokoládu

Čokoláda je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších pochutin a tak není divu, že se dá koupit na každém rohu a v supermarketech jsou jí plné regály. Ale stejně jako u jiných potraviny (vína, sýry, káva atd.), v kvalitě různých značek jsou obrovské rozdíly. Jak v obchodě nebo na internetu poznat, jaká čokoláda stojí za to a které se raději vyhnout obloukem? Pokusím se Vám poradit v tomto článku v několika jasných bodech. Jak tedy poznat kvalitní čokoládu ještě před ochutnáním?

1) Místo prodeje

Špičkové čokolády zatím v supermarketech nenajdete. Menší čokoládovny, které pečlivě vybírají suroviny a kontrolují výrobní proces, nemají ambice a ani možnosti vyrábět obrovské množství čokolád pro řetězce po celém světě. Pro kvalitní čokoládu se vydejte do specializovaných obchodů nebo na internet.

2) Cena

Za 20 korun není technicky možné vyrobit kvalitní čokoládu. Cena souvisí především s použitými surovinami (k tomu se dostaneme níže). Tabulky kvalitních značek se pohybují nejčastěji v cenách od 70 do 150 Kč.

3) Obal – základní informace

Obal kvalitní čokolády - oblast a odrůda kakaových bobůZkušený milovník čokolády se podívá na obal a ví. Prvním poznávacím znamením jsou informace o původu kakaových bobů. Kvalitní čokoládovny již v názvu nebo jinde na obalu zmiňují geografický původ kakaových bobů (proslulé plantáže najdete např. ve Venezuele, Ekvádoru, Indonésii nebo na Madagaskaru) a také odrůdu (Criollo, Trinitario, Forastero). Podobně jako u vín existují tzv. plantážní čokolády, které obsahují kakaové boby z vybrané oblasti. Díky tomu mají i čisté hořké čokolády specifické chuťové tóny podle oblasti. Dejte si také pozor na výroky typu: „Pravá belgická / švýcarská čokoláda“ – mnoho značek tak jen parazituje na popularitě čokolády z těchto zemí a takové čokolády nestojí za nic. Země, odkud čokoládová značka pochází, Vám o kvalitě čokolády neřekne vůbec nic. V každé zemi najdete super kvalitní ale i nepoživatelné značky.

4) Obal – složení

Pokud i po prohlédnutí přední strany obalu máte pochybnosti, přečtení složení je nepochybně rozptýlí. Nejde jen o co největší procento kakaa (naopak oceňované hořké čokolády mají většinou mezi 60 a 75 %, u víceprocentních čokolád už často hořkost převládá nad zajímavými chuťovými tóny čokolády), podstatné jsou použité ingredience. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr (místo běžného řepkového) a vanilku. Jedinou tolerovanou umělou přísadou je sójový lecitin pro lepší konzistenci čokolády. Mléčná čokoláda samozřejmě obsahuje ještě sušené mléko. Pokud ve složení najdete některou z následujících přísad, dejte raději ruce pryč!

  • tuk – největší čokoládový hřích, který se neodpouští! Přirozenou součástí čokolády je kakaové máslo, které se v průběhu výroby oddělí od kakaové sušiny a poté se do čokoládové hmoty vrátí. A protože kakaové máslo je velmi drahá ingredience, zlé čokoládovny ho nahrazují jiným přidaným tukem (ve složení najdete mléčný tuk, ztužený tuk, kokosový tuk, palmojádrový tuk). Tyto tuky mají jednak jiné vlastnosti (čokoláda je pak mazlavější, rychleji taje a chutná zvláštně) ale také chemické složení (více mastných kyselin má negativní vliv na srdce a cévy, hladinu cholesterolu atd.)
  • vanilin – umělá náhražka vanilky
  • sušená syrovátka, lískooříšková pasta a další „výplně“
  • aromata, dochucovadla, éčka všeho druhu

Složení nekvalitní čokolády

5) Chuť

Pokud výše uvedeným radám nevěříte, nebo již máte koupenou / darovanou tabulku, která splňuje parametry nekvalitní čokolády, zkuste si k ní pořídit kvalitní alternativu a obě čokolády ochutnat najednou. Mnoho lidí ani netuší, jak například může chutnat kvalitní mléčná čokoláda (ty mají většinou 35 – 50 % kakaa, někdy až 65 %), protože zná pouze chuť cukrovinek – přeslazených mléčných čokolád ze supermarketů, kde je chuť kakaových bobů utopena v moři cukru a tuku.

Ale varujeme Vás, až objevíte kouzlo chuti kvalitních čokolád, už není cesty zpět.

Autor: Martin Richter

c

Máte-li dotazy, kontaktujte nás

Možnosti plateb: VISA Electron VISA MasterCard Maestro

Verified by VISA MasterCard SecureCode


© 2017, všechna práva vyhrazena cokolada.cz   |   Facebook  |  mapa stránek