Nerozpustná čokoláda

Z historického hlediska je to ještě poměrně nedávno, kdy byla vytvořena první tabulka čokolády, a tedy vůbec čokoláda v pevném stavu. Dlouhá léta byla její konzumace možná jen ve formě nápoje. Teď se zdá, že je možné zajít ještě dále. Nejnovější technologické postupy umožnily výrobu tak pevné čokolády, že se nerozpustí ani v 50 stupňových vedrech.

Jak je to vůbec možné? Největší výrobce čokolády na světě společnost Barry Callebaut ze Švýcarska to dokázala výrazným snížením podílu kakaového másla, zbytek postupu je ale samozřejmě tajný. Sušší, křupavou a vůči horku odolnější čokoládu již znají švýcarští a američtí vojáci, v budoucnu by se měla začít vyrábět sériově hlavně pro trhy v tropických oblastech, kde se běžná čokoláda rychle roztéká a tak zde nemá příliš velkou oblibu. Tvrdá a i v teplém počasí solidní čokoláda dostala i odpovídající jméno – Volcano. Nabízí se ale otázka. Je to ještě čokoláda? Tradiční výrobci by jen těžko souhlasili. Jaký bude mít novinka úspěch, je však zatím ve hvězdách.

Čerpáno z:
Koubová, Kateřina. Švýcaři vyvinuli čokoládu, která v teple netaje. Magazín iDnes.cz, 19.8.2009.

logo Čokoláda.cz

 

Máte-li dotazy, kontaktujte nás

Možnosti plateb: VISA Electron VISA MasterCard Maestro

Verified by VISA MasterCard SecureCode


© 2017, všechna práva vyhrazena cokolada.cz   |   Facebook  |  mapa stránek