Druhy čokolády

Je krásné nedělní odpoledne a právě jste dostali neodolatelnou chuť na čokoládu. Zapnete počítač, otevřete vyhledávač a v mžiku jste na našich stránkách. Jenže - jakou si koupit? Druhů čokolád je totiž nespočet a vybíravý člověk by takto mohl před monitorem vysedávat i hodiny. Následující řádky nabízejí stručný přehled.

Čokoládoví labužníci nedají dopustit na klasickou hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa. Ale nedejte se zmást – i hořkých čokolád je celá škála a zaměřit se pouze na ni neznamená jíst jen jednu určitou čokoládu. Procentuální obsah kakaa se různí (70 % je považováno za optimální), a velmi také záleží na kvalitě kakaových bobů, které byly k výrobě použity. Dnes je možné dobrou hořkou čokoládu koupit i ve velkých prodejnách, ale ty nejlepší kousky jsou k sehnání stále spíše ve specializovaných obchodech. Obecně by měla hořká čokoláda obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, ale obecně se za kvalitní hořkou čokoládu považuje čokoláda nad 50 % kakaa.

Ani mléčnou čokoládu však nemůžeme z elitní společnosti čokolád vyloučit, i když vzhledem k přidanému mléku již není možné zcela ocenit chuť bobů, které byly k její výrobě použity. Ale je třeba dodat, že k výrobě mléčné čokolády se nepoužívá běžné, nýbrž sušené mléko, které vynalezl Henri Nestlé teprve roku 1867. Nebýt tohoto zkoumavého Švýcara, neměla by dnes mléčná čokoláda ze země hodinek takový věhlas. Jeho kolegovi, Danielu Peterovi se povedlo roku 1875 vyrobit první mléčnou čokoládu, a od té doby je Švýcarsko nejvýznamnějším výrobcem tohoto druhu. Podíl kakaové sušiny u mléčné čokolády je nižší než u její tmavší kolegyně, a to cca 25 %, ale za kvalitní ji lze považovat až od výše 30 %. Zároveň by měla obsahovat 14 až 25 % mléčných součástí.

Zvláštní místo zaujímá bílá čokoláda, protože ji vlastně za čokoládu nelze vůbec označit. Neobsahuje totiž kakaový prášek, což napovídá již její barva, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Právě kvůli kakaovému máslu se ale stále řadí mezi čokolády, protože obsahuje surovinu získanou z kakaových bobů. Podíl kakaového másla by měl činit alespoň 20 %, u mléka by to mělo být zhruba 14 %.

Mléčná, bílá, hořká čokoláda

Kromě čisté hořké, mléčné nebo bílé čokolády máme na výběr z mnoha dalších. Čokoládě, do kterých se přidávají kousky jiných dobrot, se říká čokoláda s přísadami. Bezkonkurenčně nejoblíbenější čokoládou s přísadou je čokoláda s oříšky, oblíbené jsou ale i čokolády s kousky kandovaného ovoce, rozinkami a dalšími přísadami.

Naopak čokoláda, u které je kakaová sušina smíchaná s jinou příchutí, se nazývá ochucená čokoláda. Do této kategorie bychom zařadili například čokoládu s jogurtovou příchutí, s pomerančovou příchutí, ale také čokoládu s chilli nebo mořskou solí. Právě kořeněné čokolády jsou poslední dobou stále populárnější. Ještě nedávno bychom tyto kombinace považovali za zvláštní, ale ve skutečnosti jsou chilli nebo pepř prapůvodní koření, které se k ochucování tekuté čokolády používaly již dávno.

Existuje mnoho dalších druhů čokolády, které ještě nejsou tak známé, ale jejich obliba poslední dobou roste. Stále častěji se tak setkáváme s kategoriemi jako je čokoláda pro diabetiky, bio čokoláda, fair trade čokoláda nebo porézní čokoláda (s bublinkami).

Na závěr nesmíme ale zapomenout na plněné čokolády a zejména čokoládové bonbony, tzv. pralinky. Přestože nejsou gurmety oceňovány, protože chuť čokolády jako takové se v nich ztratí, jsou velmi oblíbené i jako kouzelné umění ruční práce, podobně jako japonské suši. Obsahují nejrůznější lahodné náplně, od kandovaných višní přes nugát, sladké krémy a marcipán až po alkohol.

Možná si po předchozím výčtu druhů čokolády nejste vůbec jistí, kterou byste si vybrali. Na to existuje jednoduchá rada. Abyste poznali, jakou máte nejraději, musíte je jednoduše všechny vyzkoušet a pečlivě ochutnat. K tomu můžete využít naši nabídku na degustace čokolády, kde můžete ochutnat 12 vybraných vzorků čokolády. Až budete mít tento krok za sebou, bude vaše cesta za sladkou odměnou o mnoho jednodušší .

logo Čokoláda.cz
 

Máte-li dotazy, kontaktujte nás

Možnosti plateb: VISA Electron VISA MasterCard Maestro

Verified by VISA MasterCard SecureCode


© 2017, všechna práva vyhrazena cokolada.cz   |   Facebook  |  mapa stránek