Léčivá čokoláda?

Už dva roky pracují američtí vědci společně s výrobcem cukrovinek Mars na výzkumu nového druhu geneticky modifikované čokolády, který by měl pomáhat lidem se srdečními chorobami, cukrovkou, a možná i obezitou. Prý po ní ani nenaberete na váze! Jak si to ale odborníci na výzkum DNA představují, není zatím jasné. Jak dlouho jim asi bude trvat, než z hříšné čokolády udělají produkt zdravé výživy?

Nápad ale není zcela scestný. Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, totiž obsahují flavonoly, které snižují krevní tlak a pomáhají tak udržovat zdravé srdce a krevní oběh. Potažmo tak chrání před srdečně-cévními chorobami. Vědci proto chtějí modifikovat genetickou informaci bobů tak, aby obsahovaly více flavonolů a byly tak prospěšnější. V této souvislosti mohou také modifikovat kakaové tuky za stejným účelem.

Celý projekt je ale nákladným během na dlouhou trať. Než vědci rozluštili všech 420 miliónů kusů DNA kakaovníku, uběhly dva roky. Nyní prochází celkem 34 997 genů kakaovníku a hledají ty, které by vedly k jejich cíli -  zdravé čokoládě.

Bez sponzora by se ale projekt těžko ujal. A jelikož i firmy mají zájem na linii svých zákazníků a zvláště u žen panuje obava, že si z důvodu „nezdravosti“ čokoládu odříkají, poskytl cukrářský gigant Mars na financování projektu šest miliónů liber (cca 174 miliónů korun).

Nabízí se ale otázka. Chceme vůbec jíst čokoládu, která ztratí cejch hříchu? Jistě, zdraví prospěšné vlastnosti by asi odmítl málokdo, ale vždyť již dnes se ví, že čokoláda může díky antioxidantům působit dobře proti rakovině, má příznivý vliv na trávení, doplňuje energii, zlepšuje náladu a v neposlední řadě je již od počátku považována (ne neprávem) za afrodisiakum.

Na vysoký tlak a srdeční choroby, které mohou být i vrozené nebo dědičné, bychom ale měli vyzrát spíše pohybem, zdravým životním stylem a jídelníčkem plným zeleniny, netučných a nesladkých jídel. Jíst čokoládu pro zdraví srdce a cév, ne-li obezitě, je přeci absurdní.

Musíme si umět vybrat. A pak -  čokoláda, po které se nepřibírá? Dámy, zamyslete se. Já bych o čtvereček večerní odměny za náročný pracovní den přijít nechtěla! Co by to bylo za odměnu, kdyby neskrývala potěšení, které si dopřáváme zřídka právě proto, že se hodí na speciální příležitosti? Jak by pak čokoláda působila třeba jako dárek blízkým? To je, jako bychom se odměňovaly salátem. A navíc, po čokoládě, té pravé a skvělé s vysokým obsahem kakaa, ještě nikdo neztloustl. Ani se jí nedá moc sníst. Nezdravé jsou cukry, tuky a ostatní přísady v cukrovinkách a dortech. To i těstoviny jsou mnohem horší!

Čerpáno z:

Kunertová, Bohumila. Vědci vyvíjejí speciální "zdravou" čokoládu, po které nepřiberete. Novinky.cz . 17.11.2010

 

Máte-li dotazy, kontaktujte nás

Možnosti plateb: VISA Electron VISA MasterCard Maestro

Verified by VISA MasterCard SecureCode


© 2017, všechna práva vyhrazena cokolada.cz   |   Facebook  |  mapa stránek