Dark Milk – kvalitní čokoláda nemusí být jen hořká
V posledních zhruba dvou letech je ve světě čokolády velmi intenzivně slyšet o takzvané Dark Milk čokoládě. Pokud si všímáte tabulek i v běžných obchodech s potravinami, určitě vám neunikly tabulky s tímto názvem od velkých komerčních výrobců.

O trendu, kdy si velké továrny na čokoládu začínají všímat i malého marketu a trendů v bean to bar a tree to bar světě, jsme si říkali v jednom z předchozích článků. Dark Milk čokoláda jim tedy nemohla uniknout.
Co tohle označení ale vlastně znamená?
Jde o jakýsi mezikrok mezi klasickou mléčnou a hořkou čokoládou. Procentuálně Dark Milk čokolády začínají na 40 %, ale v současné sobě již není výjimkou narazit na tabulku s 65-75% kakaa. V kolonce na obalu se složením čokolády, byste měli mít seřazeny suroviny následovně:1) kakaové boby nebo kakaová hmota
2) třtinový cukr
3) sušené mléko (někdy narazíte ještě na kakaové máslo).
Pořadí třtinového cukru a sušeného mléka se samozřejmě může prohodit. Cukr by však nikdy neměl zabírat první příčku na seznamu surovin.
Dark Milk je rozhodně za poslední roky jedním z nejčastějších trendů mezi čokolatiéry, co vyrábí kvalitní čokoládu. Hlavním důvodem oblíbenosti mezi čokoholiky je ten, že tyto vysokoprocentní čokolády uspokojí jejich touhu po tabulce z kvalitního kakaa a zároveň se jedná o smetanově jemnou čokoládu. Je to úžasná alternativa i pro milovníky klasických mléčných čokolád, kteří se teprve seznamují s kvalitními hořkými tabulkami.