Jak poznat kvalitní čokoládu v pěti krocích

Čokoláda je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších pochutin, a tak není divu, že se dá koupit na každém rohu a v supermarketech jsou jí plné regály. Ale stejně jako u jiných potravin (vína, sýry, káva a další), v kvalitě různých značek jsou obrovské rozdíly. Jak v obchodě nebo na internetu poznat, jaká čokoláda stojí za to a které se raději vyhnout obloukem? Pokusím se vám poradit v pěti stručných bodech. Jak tedy poznat kvalitní čokoládu ještě před ochutnáním?

Jak poznat kvalitní čokoládu

1. Místo prodeje

Špičkové čokolády zatím v supermarketech nenajdete. Menší čokoládovny, které pečlivě vybírají suroviny a kontrolují výrobní proces, nemají ambice a ani možnosti vyrábět obrovské množství čokolád pro řetězce po celém světě. Pro kvalitní čokoládu se vydejte do specializovaných obchodů nebo na internet

2. Cena

Za 20 korun není technicky možné vyrobit kvalitní čokoládu. Cena souvisí především s použitými surovinami (k tomu se dostaneme níže). Tabulky kvalitních značek začínají zhruba na 70 korunách.

Bio
Original Beans 70% hořká čokoláda VIRUNGA BIO 70 g

Original Beans

Virunga 70%

70% hořká čokoláda 70 g
139
Do košíku
ks

3. Obal – základní informace

Zkušený milovník čokolády se podívá na obal a ví. Prvním poznávacím znamením jsou informace o původu kakaových bobů. Kvalitní čokoládovny již v názvu nebo jinde na obalu zmiňují geografický původ kakaových bobů (proslulé plantáže najdete např. ve Venezuele, Ekvádoru, Indonésii nebo na Madagaskaru) a také odrůdu (CriolloTrinitario nebo třeba Forastero). Podobně jako u vín existují tzv. plantážní Single Origin čokolády, které obsahují kakaové boby z vybrané oblasti. Díky tomu mají i čisté hořké čokolády specifické chuťové tóny podle dané oblasti. Dejte si také pozor na výroky typu „pravá belgická, pravá švýcarská čokoláda“ – mnoho značek tak jen parazituje na popularitě čokolády z těchto zemí a takové čokolády nestojí za nic. Země, odkud čokoládová značka pochází, vám o kvalitě čokolády neřekne vůbec nic. V každé zemi najdete velmi kvalitní ale i nepoživatelné značky. 

4. Obal – složení

Pokud i po prohlédnutí přední strany obalu máte pochybnosti, přečtení složení je nepochybně rozptýlí. Nejde jen o co největší procento kakaa (naopak oceňované hořké čokolády mají většinou mezi 60 % a 75 %, u vysokoprocentních čokolád už často hořkost převládá nad zajímavými chuťovými tóny čokolády), podstatné jsou použité ingredience. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje kakaovou hmotu (bean-to-bar nebo tree-to-bar výrobci uvádějí ve složení ingredienci kakaové boby), kakaové máslo (není nutná položka), třtinový cukr (místo běžného řepného). Mléčná čokoláda samozřejmě obsahuje ještě sušené mléko. I v kvalitních čokoládách občas narazíte na sójový lecitin, který se občas přidává do čokolád, která mají v sobě nějakou příměs či příchuť. Například v případě esenciálních přírodních olejů lecitin drží čokoládu pohromadě, není tedy na závadu.

Bio
CH&L 80% hořká čokoláda PANAMA BIO 80 g

Chocolate & Love

Panama

80% hořká čokoláda 80 g
109
Do košíku
ks

 
Pokud ve složení najdete některou z následujících přísad, dejte raději ruce pryč! 

  • tuk – jiný než kakaové máslo. Největší čokoládový hřích, který se neodpouští! Přirozenou součástí čokolády je kakaové máslo, které se v průběhu výroby oddělí od kakaové sušiny a poté se do čokoládové hmoty vrátí. A protože kakaové máslo je velmi drahá ingredience, zlé čokoládovny ho nahrazují jiným přidaným tukem (ve složení najdete mléčný tuk, ztužený tuk, kokosový tuk, palmojádrový tuk). Tyto tuky mají jednak jiné vlastnosti, čokoláda je pak mazlavější, rychleji taje a chutná zvláštně, ale také chemické složení – více mastných kyselin má negativní vliv na srdce a cévy, hladinu cholesterolu a podobně. 
  • vanilin – umělá náhražka vanilky 
  • sušená syrovátka, lískooříšková pasta a další „výplně“ 
  • aromata, dochucovadla, éčka všeho druhu 

5. Chuť

Pokud výše uvedeným radám nevěříte nebo již máte v ruce tabulku, která splňuje parametry nekvalitní čokolády, zkuste si k ní pořídit kvalitní alternativu a obě čokolády ochutnat najednou. Mnoho lidí ani netuší, jak například může chutnat kvalitní mléčná čokoláda (ty mají většinou 35–50 % kakaa, někdy až 80 %), protože zná pouze chuť cukrovinek – přeslazených mléčných čokolád ze supermarketů, kde je chuť kakaových bobů utopena v moři cukru a tuku. 

Ale varujeme vás, až objevíte kouzlo chuti kvalitních čokolád, už není cesty zpět!

 

 

 

 

Přesvědčili jsme vás?

NAŠE SKVĚLÉ ČOKOLÁDY

Soklet

Ghee

55% mléčná čokoláda 50 g
158
Do košíku
ks
Bio
Šárka doporučuje
Chocolate Tree 70% hořká čokoláda PERU Chililique BIO 80 g

Chocolate Tree

Chililique PERU

70% hořká čokoláda BIO 80 g
179
Do košíku
ks
DOČASNĚ VYPRODÁNO
FRIIS-HOLM 70% hořká čokoláda INDIO ROJO Honduras/Guatemala 100 g

Friis-Holm

Indio Rojo

70% hořká čokoláda 100 g
299
Bio
Šárka doporučuje
FRIIS-HOLM 64% hořká čokoláda MADAGASCAR FAST DRIED BIO 100 g

Friis-Holm

Madagascar fast dried

64% hořká čokoláda 100 g
299
Do košíku
ks