Moje práce chutná čokoládově

Rozhovor se Šárkou Robinson Pomahačovou, degustátorkou čokolády Čokoláda.cz 

Dalo se čekat, že se jednou budete věnovat něčemu tak specifickému?

Prošla jsem si obdobím, kdy jsem chtěla být kosmonautkou nebo zvěrolékařkou, ale od dětství jsem byla senzitivnější k vůním, ať už šlo o květiny, jídlo nebo situace, jako je vůně lesa po dešti, přicházející bouřka apod. Vánoce mi voní po hřebíčku, skořici a mámině sukni, dovolená u moře zase po soli, rybách i tatrance, kterou míval táta vždycky v kapse. Vůně i chutě jsem uměla vždycky přesně pojmenovat, což jsem nejvíc ocenila právě v době, kdy jsem získala svou práci snů. Takže asi ano – dalo se to čekat.

Vyvíjela se vaše představa o práci snů během studií?

Neměla jsem představu o ideálním povolání. Maturovala jsem z oboru „Tvorba hraček a dekorativních předmětů“ a moc ráda na to období vzpomínám. Vonělo to tam dřevem a barvami. Na vysoké jsem studovala specializaci „Knižní vazba“. Knížky mi také krásně voní.

A jak jste se dostala k čokoládě?

Přišlo to jako rána z čistého nebe. Objevila jsem inzerát firmy Čokoláda.cz. Hledali manažera prodejny a já jim hned poslala životopis. K prvnímu pohovoru jsem šla jako absolutní laik, který ale čokoládu nade všechno miluje. Hodila se mi předchozí zkušenost při jednání s lidmi, znalost angličtiny a nejspíš i moje závislost na čokoládě a nadšení. Nezapomenu na tu radost, když mi druhý den oznámili, že jsem přijatá. Postupně jsem se pak seznamovala se vším, co k čokoládě patří – odrůdy kakaa, jak je to s jeho obsahem (ne vždy platí, že čím více kakaa, tím kvalitnější čokoláda), zpracování, výroba -, a samozřejmě jsem musela ochutnat všechny naše čokolády. A to byl docela oříšek. Máme totiž zhruba tři sta rozličných tabulek. Bavilo mě zapisovat si poznámky k jednotlivým vzorkům, chutě, tóny, chuťovou stálost, příchutě, původ kakaa atd. Poznámky si dělám stále, například i na dovolené, když objevím nějakou novou značku.

Co všechno vlastně pozice degustátorky obnáší?

Každý den otevřu obchod a dám si čokoládu. Ráda přemýšlím, na kterou mám zrovna chuť a proč. Před týdnem u měla vedla Willie´s cacao Venezuelan Gold Rio Caribe (voní jako dřevěné uhlí), teď ji vytřídala Amedei Gianduja, mléčná čokoláda s tradičním italským krémem z lískových oříšků ze Sicílie, která voní i přes obal. Obě mohu doporučit. Běžně se starám o obchod, o zákazníky a vedu degustace čokolády pro veřejnost, kde se nejen ochutnává, ale lidé se dozví zajímavosti o správném postupu degustace, o historii čokolády, odrůdách kakaa a spoustu dalších zajímavých informací, které bych nerada prozrazovala předem. Přijďte k nám na degustaci a odhalíte tajemství této božské pochoutky sami. S kvalitní čokoládou je to stejné jako s dobrým vínem. Chce to trénink a prochutnat se až k těm nejlepším kouskům, které si člověk dopřeje jako výjimečnou pochoutku. Sleduji také dění na čokoládovém trhu, objevují se stále nové malé rodinné čokoládovny po celém světě, kde začínají vyrábět tabulky „bean to bar“, do slova od bobu po tabulku a jen z kvalitních surovin.

Co je na vaší práci nejhezčí a co naopak nejnáročnější?

Zbožňuju, když dokážu odhadnout, pro co zákazník přišel a na co má chuť, stejně jako to uměla hrdinka filmu Čokoláda. Mám radost, když se mi zákazníci vrací i po absolvování degustace a říkají, že po ochutnání našich čokolád si už asi nedají žádnou jinou. Náročné je se udržet a nesníst všechny čokolády, které máme ve skladu a v obchodě.

Myslíte si, že máte profesi snů?

Určitě. Čokoládu miluju a baví mě práce s ní. Neznám pocit, že by se mi ráno nechtělo vstávat, a nepamatuju si, že bych si někdy vzdychla, že už zase musím do práce. Ano přiznávám, jsou dny, kdy se mi chce míň než jindy, ale není jednodušší řešení, než si náladu vylepšit čokoládou. Navíc si tak vždy uvědomím, že na mě čekají zákazníci se stejnou „závislostí“, jako mám já, a nemůžu je v tom nechat.

Za 5 let se vidím...

...v severní Venezuele. Chtěla bych tu mít vlastní malou plantáž. Každé ráno se projít mezi kakaovníky, zkontrolovat úrodu, dvakrát ročně sklidit pestrobarevné lusky, získat z nich ty nejkvalitnější kakaové boby a vyrobit vlastní čokoládu - pro kterou bych si sama navrhla i obal. A pak získat zlatou medaily od Academy of Chocolate a tři hvězdy od Great Taste. Je to sen, ale já si sny snažím plnit.

 (redaktorka Mirka Srdínková, časopis Žena a život č. 4 - 18.2.2015) 

Máte-li dotazy, kontaktujte nás

Možnosti plateb: VISA Electron VISA MasterCard Maestro

Verified by VISA MasterCard SecureCode


© 2020, všechna práva vyhrazena cokolada.cz   |   Facebook  |  mapa stránek